x
Historie
-
Kirken er opført af granitkvadre og består af romansk skib og kor samt sengotisk tårn og nyere våbenhus.
-
De krumme sokkelkvadre i tårnmuret viser, at kirken har haft apsis, og krumningen antyder, at apsis har været temmelig stort.
-
Ingen af de oprindelige vinduer er bevaret, men flere romanske vinduesoverliggere er indmuret forskellige steder. Syddøren anvendes stadig, men der er ingen spor af norddøren.
-
Tårnet er fra o. 1500 og opført af udflyttede kvadere fra vestgavlen og fra det nedrevne apsis. Tårnets overdel er opført af munkesten. Tårnet har pyramidetag. Både i 1711 og i 1803 nævnes det, at tårnet har saddeltag. - Våbenhuset menes at være opført o. 1860. Et ældre våbenhus nævnes i forbindelse med reparationsarbejde således bl.a. i 1709.
-
Kirken blev tilskødet justitsråd Berregaard i 1721. Senere var den knyttet til Ullerupgaard. Den blev selvejende 1. januar 1910. - I den tidlige middelalder lå der et kapel på Tøving Mark. Det er bevidnet ved en række sted- og gårdnavne som f.eks. Kapelgård. Der er gjort et stort møntfund på stedet. Mønterne menes at være nedlagt midt i 1300-tallet. Mønterne findes nu på Nationalmuseet.
-
Øverst i korets gavl sidder en kvader med et menneske.
-
I våbenhusets gavl sidder en kvader med en dyrefremstiling, så man ser dets ryg og hoved. Hovedet vender ned ad.
-
Klokken bærer indskriften: »Gloria in excelsis Deo. Anno 1662 er deine Klock umstopt til Galtrup Kirc af Baltzer Melchior. - Omstøbt Aar 1900 af M. og O. Ohlsson i Lübeck.«