Fortsæt til hovedindholdet
2023
Nyheder

Fejring af 75-året for kvindelige præster

Aalborg Stift inviterer 28. april til festgudstjeneste og temadag om kvindelige præster i folkekirken. Alle er velkomne!

Efter en lovændring i 1947 fik kvindelige teologer mulighed for at få embede i folkekirken. I dag er over halvdelen af alle præster i folkekirken kvinder. Foto fra ordination i Aalborg Domkirke Budolfi i januar 2023. Foto: Lars Horn/Baghuset 

I år det 75 år siden, at Odense Domkirke dannede ramme om en vigtig, kirkelig handling, som gik over i Danmarkshistorien. 

Da de tre kvindelige præster Johanne Andersen, Ruth Vermehren og Edith Brenneche-Petersen blev ordineret i 1948, var det kulminationen på en lang og principiel kamp om ligestilling mellem kønnene. 

I dag er halvdelen af alle præster i folkekirken kvinder. Men i 1948 var den første ordination af kvindelige præster en stor kirkepolitisk begivenhed og begyndelsen på et nyt kapitel i Den Danske Folkekirke. Det skal vi huske på og markere, siger biskop Thomas Reinholdt Rasmussen.

- Aalborg Stift var i sin tid et af de stifter, der pressede på for at få lovgivningen ændret, og i dag kan vi glæde os over utallige dygtige præster. Vi har nemlig ikke hverken kvindelige eller mandlige præster i Aalborg Stift, vi har slet og ret blot præster. Præster skal nemlig ikke vurderes på deres køn, men på deres forkyndelse, siger han.

På årsdagen 28. april inviterer Aalborg Stift til festgudstjeneste, foredrag, debat og musik, som vil kaste lys over dem første ordination af kvinder og dens betydning for kirke, samfund og kvindesyn.

Alle er velkomne og kan tilmelde sig via e-mail: kmaal@km.dk

Læs biskop Thomas Reinholdt Rasmussens april-hilsen om 75-året for kvindelige præster

Program for fejringen 28. april

Kl. 10.00: Festgudstjeneste i Budolfi Kirke

Ved biskop Thomas Reinholdt Rasmussen

 

Herefter er der foredrag og debat i Folkekirkens Hus:

 

Kl. 11.00: Den historiske baggrund

Bibelens kvinder ved biskop emeritus Tine Lindhardt.

Kvinders vej til ordination ved pastor emeritus Anne Lise Søndengaard.

 

Kl. 12.30: Frokost

 

Kl. 13.30: Samtidshistorie – har præsteembedet forandret sig med kvindelige præster?

Fire præster fortæller deres historie: Pastor emeritus Kirsten Munkholt, pastor emeritus Hanne Pahuus, sognepræst Inge Haandsbæk Vestergaard, sogne- og hospitalspræst Johanne Rom Stage. 

Fortællingerne modereres med replikker.

 

Kl. 15.00: Kaffe/te

 

Kl. 15.30: Kvinders rolle i kirke og samfund

Indlæg v. formand for Præsteforeningen, sognepræst Pernille Vigsø Bagge og Camilla Fabricius medlem af Folketinget og aktiv ved museet KØN.

Efterfulgt af spørgsmål og drøftelse.

 

Kl. 17.00: Kvinder i salmer og kirkemusik

Festkoncert i Domkirken v. Domorganist Jørgen Ellekilde og kantor emeritus Margrethe T. Østergaard. Programmet består af tekster og musik skrevet af kvinder gennem tiden.

 

Efter koncerten ønsker vi hinanden god weekend over et glas i kirken.

 

Det er gratis at deltage. 

Tilmelding sker på e-mail til: kmaal@km.dk