Fortsæt til hovedindholdet
2024
Nyheder

Nyt idékatalog til arbejde med demensramte

I Danmark lever mere end 95.000 med demens. Det stiller krav til folkekirken, der nu lancerer et online idékatalog med inspiration til arbejdet med ældre og demensramte.

Idékataloget er fyldt med idéer til og beskrivelser af gudstjenester og aktiviteter for demensramte samt overvejelser om baggrunden for de enkelte tiltag. Foto: Sille Arendt, Helsingør Stift

Af Rikke Lyskjær-Rudbæk, Helsingør Stift, red. af Ingeborg Marie Nielsen, Aalborg Stift

En tværfaglig arbejdsgruppe fra landets stifter har i samarbejde med Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV) lanceret et idékatalog ”Kirke med ældre og demensramte” med inspiration til alle, der arbejder med demensramte og deres pårørende. 

Baggrunden er, at en større andel af befolkningen rammes af demens, og folkekirken hjælper med at imødekomme de særlige behov, det afstedkommer. I Danmark lever 95.000 med demens, og tallet forventes at stige markant.

Bodil Olesen er gerontopædagogisk konsulent i Helsingør Stift og initiativtager til projektet. Sammen med resten af arbejdsgruppen har Bodil Olesen indsamlet og formidlet den vigtigste viden på området, og hun håber, at mange vil kunne få glæde af idékataloget.

- Der er så mange, der gør et fantastisk arbejde på området, men vi har ikke været så gode til at dele vores idéer med hinanden. Derfor er vi en gruppe, der er gået sammen om at formidle en masse viden og inspiration.

Kirken yder åndelig omsorg

Idékataloget er fyldt med idéer til og beskrivelser af gudstjenester og aktiviteter for mennesker med demens og indeholder også overvejelser om baggrunden for de enkelte tiltag.

- I kirken har vi pligt til at tage os af den åndelige omsorg - også for demensramte - og med dette tiltag ønsker vi at inspirere alle dem, der arbejder med mennesker med demens og deres pårørende. Vi vil gerne inspirere folk til, hvordan vi forkynder evangeliet, når ordene er forsvundet. For det kan man godt, siger Bodil Olesen.

I idékataloget er der desuden en opmærksomhed på de pårørendes situation, for når en person rammes af demens, oplever de pårørende en dobbelt sorg. 

De mister hver dag lidt af det menneske, de elsker, og det er på én gang skræmmende, sorgfuldt og udmattende. Derfor indeholder materialet også eksempler på, hvordan man i kirken kan etablere pårørendegrupper.

Bodil Olesen håber, mange vil få gavn af idékataloget, og at det kan være med til, at både præster, kirke- og kulturmedarbejdere, kirkemusikere, provster og menighedsråd lader sig inspirere og overvejer, om arbejdet med ældre i sognene kan gøres endnu bedre.

- Det vil være dejligt, hvis det gode arbejde, der allerede er i gang, fortsat vil udvikle sig rundt omkring i folkekirken. Lad os inspirere hinanden.

Arbejdsgruppen bag initiativet

  • Anne Bundgaard Hansen, sognepræst Øster Hurup, Skelund og Visborg Kirker, Aalborg Stift.
  • Bodil Olesen, sognepræst Hornbæk Kirke og gerontopædagogisk konsulent, Helsingør Stift.
  • Christine Toft Kristensen, organist og korleder Billund Kirke, Ribe Stift.
  • Hans Boas, sognepræst Lystrup-Elev Pastorat, Aarhus Stift.
  • Lene Kjær Andersen, sognepræst Ringe Sogn, Fyens Stift.
  • Lillian Jordan Nielsen, sognepræst Sct. Jørgens Kirke, Næstved og gerontopædagogisk konsulent, Roskilde Stift.
  • Lisbeth Mannerup-Nielsen, sognepræst Aastrup Sogn og gerontopædagogisk konsulent, Lolland-Falster Stift.
  • Mette Christoffersen Gautier, sognepræst Skive Sogn og demenspræst Viborg Stift.

Find idékataloget her: ”Kirke med ældre og demensramte”