Fortsæt til hovedindholdet
Biskoppen
Debatindlæg og kronikker
Biskop Thomas Reinholdt Rasmussen i skjorte, jakkesæt og med slips.

Debatindlæg og kronikker

Biskop Thomas Reinholdt Rasmussens debatindlæg, kommentarer og kronikker i medierne. 

Under opdatering...

Biskop: Der er al mulig grund til at festligholde 1700-året for den fælles kristne trosbekendelse

"I 2025 er det 1700 år siden, at kristenheden mødtes i Nikæa lidt øst for det nuværende Istanbul for at drøfte nogle af troens centrale spørgsmål..."

Læs hele kronikken i Kristeligt Dagblad 29. maj 2024

Biskop: Vi mangler ikke gæster, vi mangler præster

"Pinsen er den tredje af årets store helligdage. De to andre er jul og påske. Hvor julen og påsken handler om hændelser, der er sket: fødsel af Jesus og hans død og opstandelse, så handler pinsen om, at disse hændelser ikke blot er historiske, men også har betydning i dag..."

Læs hele indlægget i anledning af pinsen i Nordjyske Stiftstidende 19. maj 2024

Derfor skal vi have en dåbskommission – og måske et nyt ritual

"Hvordan går det i dåbskommissionen? Og kan du fortælle, hvor langt I er med arbejdet? Skal dåben laves om? Hvornår får vi mere at vide?..."

Læs kronikken om dåbskommissionen i Kristeligt Dagblad 18. februar 2024

Hvorfor er det, man ikke lige taler sammen med dem, der skal aftage de studerende, inden man svinger kniven?

"Folkekirkens sognepræster er højtuddannede specialister. De håndterer svære situationer og er med til at løfte mennesker i sorg og krise. De gør en forskel..."

Læs kommentaren om teologiuddannelsen i Jyllands-Posten 7. februar 2024

Magten er uden krop - og det er ikke godt

"Jeg var i god tid. Allerede den 1. december skrev jeg årets julekort og fik dem sendt ud i landet. Men i slutningen af januar fik jeg et julekort tilbage..."

Læs kommentaren i Jyllands-Posten 5. februar 2024

Skulle jeg være udvandret, fordi imamen havde det tørklæde på?

"Jeg var til festgudstjenesten i søndags i Aarhus Domkirke. En gudstjeneste, der blev holdt i anledning af tronskiftet og kong Frederik X’s udråbelse som Danmarks konge..."

Læs kommentaren i Jyllands-Posten 23. januar 2024

Vi er slet ikke færdige med at tale om bededag

"Det er et år siden nu, at den dengang nye flertalsregering besluttede sig for at afskaffe bededag, der siden 1686 havde været en fast del af både kirkeåret og årets fester..."

Læs kommentaren om bededag i Jyllands-Posten 16. januar 2024

Nogle gange skal der kæmpes for freden 

"Juleevangeliet, som vi skal høre juleaftensdag i landets kirker, er noget af det mest betydningsladede, vi har. Det er en fortælling fuld af referencer. Det er en fortælling, der følger os op gennem historien..."

Læs hele kronikken i Jyllands-Posten 24. december 2023

Nu er det jul - igen

"Julen kalder på traditioner. Det er som om, at selve julen faktisk er en gentagelse, for julepynten skal helst hænge, hvor den hang sidste år, julegudstjenesten skal være den samme..."

Læs hele indlægget i Nordjyske Stiftstidende 24. december 2023

Den store hvide flok

"Jeg tror, at der er flere, der har det, som jeg har det: Som årene går, og jo ældre jeg bliver, så bliver den store hvide flok, som vi på allehelgensdag synger om hos Brorson, mere og mere tydelig..."

Læs kronikken om i Kristeligt Dagblad 3. november 2023

Præstemangel er en tikkende bombe under folkekirken

"Vi er en gruppe medarbejdere, der med jævne mellemrum iklæder os lange sorte kjoler med hvide tallerkenagtige kraver, og som kan en hel del mere end vores Fadervor..."

Læs debatindlæg bragt i Jyllands-Posten 3. oktober 2023

Kulturarv og grøn omstilling

"Der står igen debat om kirkernes såkaldte indsigelsesret over for opstilling af vindmøller, solcelleanlæg og lignende i det åbne land..."

Læs debatindlæg bragt i Nordjyske Stiftstidende 23. september 2023

Religionskritik of religionsfrihed er to sider af samme sag

"I forbindelse med regeringens forslag om forbud mod "utilbørlig behandling af en genstand med væsentlig religiøs betydning", hvor alle religioner sættes under en hat, kan det måske være væsentligt at skelne mellem religionerne, så man kan forstå, at de har forskellige tilgange til religionskritik..."

Læs kronik bragt i Jyllands-Posten 30. august 2023

Der er nedsat en dåbskommission

"Dåben er en lighedsgivende handling, hvor alle spæde som til voksen, er ligestillet, og er således et af vores demokratis forudsætninger..."

Læs debatindlæg bragt i Nordjyske Stiftstidende 2. juli 2023

Dåben angår os alle

"I sidste uge samledes dåbskommissionen første gang for at tale om dåbsritualet. Dåbsritualet er et autoriseret ritual, og skal der ændres i det, vil det betyde en autorisation..."

Læs kronik bragt i Kristeligt Dagblad 20. juni 2023

Pinsedag her og i Tyskland

"Når dette indlæg i dag, pinsedag, læses af Nordjyskes gode læsere, befinder jeg mig i Tyskland. I over 20 år har jeg sammen med et par andre engagerede folk arrangeret rejser til det tidligere Østtyskland i Martin Luthers fodspor..."

Læs synspunkt bragt i Nordjyske Stiftstidende 28. maj 2023

Velkommen til en god stund i kirken

"Bededag har været en fast del af kirkeåret og en fast del af forårets helligdage, siden Sjællands biskop Hans Bager indførte den i 1686 og senere ved stadfæstelse i Struenses helligdagsreform i 1770..."

Læs debatindlæg bragt i Nordjyske Stiftstidende 5. maj 2023

Mod til at tænke

"Som biskop i folkekirken ser jeg og mine kolleger med stor bekymring på regeringens planer om en reduktion af kandidatuddannelserne..."

Læs kronik bragt i Jyllands-Posten 3. maj 2023

Kirkerne bruges - også i påsken

"Det er påske. Det er som altid midt i det spirende forår, hvor verden er fyldes med liv og fornyelse. Sådan er påsken også. En dyb fortælling om livets fornyelse..."

Læs debatindlæg bragt i Nordjyske Stiftstidende 9. april 2023

Påskemorgen gør forskellen

"I dag er vi i spændet mellem langfredag og påskemorgen. Påskelørdag er dagen, hvor menneskets Gud døde på korset i går, og Guds egen fortælling om sig selv sprænger graven i morgen, påskedag. Det fortæller livet større..."

Læs kronik bragt i Jyllands-Posten 8. april 2023

Hvad handlede fejden om bededag om?

"Da regeringen efter folketingsvalget fremlagde, at den ville afskaffe en helligdag, fulgte nogle intense måneder med sus på gangene i folkekirkens mange forgreninger..."

Læs debatindlæg bragt i Nordjyske Stiftstidende 19. marts 2023

 

Siden er oprettet 19. marts 2023